Какво се случва с вредителите по време на зимата?

Когато студеното време приближи, мечките заспиват зимен сън, птиците мигрират на юг, а ние пък се отпускаме до камината на топло. А какво се случва с вредителите като мравки, комари и термити?

Много хора си мислят, че те просто умират, но истаната е, че тези и други насекоми често разработват стратегии, за да оцелеят през зимния период.

Мравките

Мравка
Мравка

Това, че през зимата не виждате мравки да лазят по кухненския ви плот, това съвсем не означава, че не са наблизо. Те много успешно оцеляват през зимата на открито, включително и в собствените ни дворове. През есента те се хранят обилно, за да натрупат мазнини, които ще им помагнат да оцелеят дълги седмици без храна. По време на зимния студ, те понижават телесната си температура. Те запечатват колонията си, като прекарват зимните месеци под земята, докато дойде пролетта. След като температурата се повиши, те ще излязат отново навън, пълни с енергия, и готови да окупират барбекюто ви в задния двор.

Дървеници

Дървеница
Дървеница, Снимка: Уикипедия

Дървениците могат да издържат на студ до екстремни температури от 122 градуса по Фаренхайт, което прави управлението на тези вредители изключително трудно. Лошата новина е, че домовете ни им предлагат перфектното местообитание, за да оцелеят по време на зимните месеци.

Хлебарките

Хлебарка
Хлебарка

Хлебарките са от вредители, които са около нас от милион години и са най-приспособимите същества на света. Дали са в състояние да оцелеят по време на зимните месеци? Най-общо казано, повечето видове хлебарки могат да оцелеят целогодишно, стига да имат достъп до топла и влажна среда. Германската хлебарка, например, предпочита закрити и влажни местообитания в близост до източници на храна и влага. Обитават баните и кухните ни, особено през зимните месеци. Американската хлебарка обича да е на открито и топло. Когато паднат температурите навън, те ще мигрират в домовете ни или по-големи търговски сгради, като например ресторанти, магазини, болници и хранително-преработвателни предприятия.

Комарите

Комар
Комар

Неизбежни са ухапванията от комари по време на летните месеци. Но вероятно ще останете изненадани, че те всъщност не умират по време на студенета зима. Противно на общоприетото схващане, тези насекоми презимуват в хибернация в защитени места, като кухи дървени трупи. Когато метероологичните условия се подобрят, женските комари се събуждат и започват да търсят източник на кръв, за да могат да започнат да се възпроизвеждат. Повече информация можете да получите от видеото:

Термитите

Термити
Термити

Какво се случва с термитите по време на зимата зависи пряко от специфичния вид и климатът, в който живеят. В студен климат, подземните термити ще копаят още по-дълбоко в почвата – под линията на замръзване – за да търсят топлина. Други видове ще търсят сухи дърва за подслон. След повишаване на температурата навън, рояците термити ще напуснат убежищата си, за да търсят нови гнезда, които често могат да се намират в домовете ни. В по-топъл климат или в отопляеми жилища, термитите могат да бъдат активни целогодишно.

Сега вече сте наясно, че домашните вредители могат да преживеят успешно зимните месеци. Затова е необходимо да предприемете съответните мерки, за да обезопасите дома си срещу тях.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg