Малко известни факти за паяците. Кой е най-отровен у нас?

13816949_850495341749986_834194231_nПаяци се срещат почти навсякъде, те са широко разпространени на сушата, с изключение на един-единствен вид – водният паяк.

На изследователите са познати огромен брой паяци, над двадесет хиляди вида, но се смята, че много още не са известни, а други са изчезнали в древни времена. Най-едрите паяци са наричани птицеяди и се срещат в тропиците. Отровата на някои от тях може да причини смърт на човека.

Най-отровният паяк е известен като Черната вдовица.

Птицеядите са нощни хищници, през деня се крият в дупки и леговища от паяжини, които правят в пукнатини на скали, между корени на дървета и друга растителност. Нападат най-често насекоми, но също така малки гущери, жаби и по-дребни птички. Големината на някои екземпляри от този вид достига до 12-13 сантиметра.

В нашата страна се среща голямо разнообразие от паяци. Доказано опасен за хората е единствено черният отровен паяк, познат с името кара-курт. Тялото му е оцветено в черно, като мъжките и зрелите женски екземпляри притежават по тринадесет кървавочервени петънца на коремчетата си. Мъжките представители на този отровен паяк кара-курт са с големина от четири до седем милиметра, а женските са значително по-едри – от 10 до 12 милиметра.

Черният отровен паяк се среща у нас главно в южната част на страната, като обитава предимно нивите. Там женските правят своите леговища във вдлъбнатините по земята, в дупки на гризачи, по чиито входове изплитат своите ловни мрежи – паяжините.

Според специалисти отровата на черния паяк кара-курт е петнадесет пъти по-силна от тази на гърмящата змия, срещана главно в скалистите планини на Северна Америка.

Фаталните ухапвания от черния паяк стават най-често, когато нищо неподозиращите земеделци сядат по нивите и стърнищата. Болката е изключително силна и настъпва мигновено след ухапването. Много често пострадалият губи съзнание. Регистрирани са случаи на смърт при ухапване от този силно отровен паяк.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg