При горещо време змиите ловуват през нощта

snake-963535_960_720
Змия

Змиите ловуват през нощта

По принцип влечугите са активни през деня, но когато температурите са високи, може да обърнат режима си.

В подкрепа на това твърдение те разказаха за инцидент с възрастен мъж в планинско село, който видял “светулки” в храст. Посегнал да ги хване, но вместо безобидни насекоми се оказало, че е гледал фосфоресциращите очи на змия.

В България се срещат около 26 вида змии, посочи Еленски. По думите му само пепелянката и усойницата са опасни за хората. Отровен е и вдлъбнаточелият смок, но зъбите му са навътре в устата и той не може да нарани човек.

Усойницата се среща най-често в планините, на височина над 800 метра, разказа Петров. Този вид обитава Рила, Витоша, Стара планина, Пирин и някои части на Родопите. Според херпетолозите пепелянката може да се срещне и на по-малка надморска височина, но като цяло също предпочита планинските местности.

Змиите харесват пъстрите сенки и храсталаците, особено ако наблизо има и вода, разказа Петров. Според него при посещение в планината е най-добре туристите да вървят шумно. Влечугите не чуват, но усещат вибрациите и бягат. Мит е, че змиите са агресивни и нападат, заяви херпетологът. Според него животното може да прояви агресия, само ако бъде изненадано.

Змиите се размножават през април-май. В този период, ако видите яйца в дупка или на закътано място, не ги пипайте, защото може да не са на костенурка, а на усойница, а при лош късмет майката ще е наблизо, предупреждава Петров. Пепелянката ражда. Змийчетата са дълги 10-12 сантиметра и водят абсолютно самостоятелен живот още със самото си раждане.

Херпетолозите развенчават и мита, че змиите хипнотизират с погледа си. Хората сами се хипнотизират, повечето ги е страх от влечугите и изпадат в паника, каза Петров. Той самият е хапан няколко пъти от пепелянка. Твърди, че няма начин човек да не разбере, че е ухапан. Болката е голяма, а и мястото се подува, разказва Петров.

Съветът на специалистите е при инцидент на всяка цена да се търси лекарска помощ. Първоначално трябва да се изстиска силно мястото около дупчиците, оставени от зъбите на влечугото. Не е добре раната да се изсмуква от друг човек, защото в устата винаги може да има малка раничка или зъб с кариес и отровата да проникне в организма му. Добре е ухапаният да не ходи, а да бъде пренесен на ръце или с автомобил до болницата, каза Петров. Ако няма такава възможност, той трябва да върви бавно и спокойно. Бягането или бързият ход са противопоказни, тъй като се повишава кръвообръщението и отровата се разпространява по-скоростно.

При ухапване, хората не бива да се паникьосват, обясни Петров. Той подчерта, че време за реакция с поставяне на противозмийски серум има достатъчно – срокът е 7-8 часа. Единствено, ако е ухапано дете, трябва да се действа по-бързо, тъй като килограмите са по-малко и опасността за организма се повишава.

По принцип усойницата има по-силна отрова, каза Петров. Количеството обаче е 10 пъти по-малко в сравнение с това на пепелянката. Зъбите на змиите достигат до 2 сантиметра дължина. Влечугите могат да ухапят и през дреха, ако е от тънък плат. През обувки от кожа обаче зъбите им не могат да причинят зло на човека.

За тези, които видят змия и имат желание да се запознаят по-отблизо с вида й, херпетолозите обясняват, че усойницата има тигрова окраска на кожата. Отличителният белег на пепелянките е, че имат рогче на носа си. И двата вида, за разлика от неотровните влечуги, имат зеници като на котките – отвесни, а не кръгли.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg