Приложение на Диодните Лазери в борбата с птичия грип

Фермерите скоро може да имат нов инструмент в борбата срещу разпространението на инфлуенца по птиците. Изследователи от университета и изследванията на Вагенинген в Холандия са открили, че лазерите представляват ефективно възпиращо средство за предпазване на дивите мигриращи птици от кацане в свободното пространство на птицефермите.

В съчетание с други стратегии за биосигурност, това може да бъде ефективен инструмент, тъй като производителите на птици в Канада преминават към производство без клетки.

Мигриращите водолюбиви птици са важен потенциален източник на инфекциозни заболявания и са особено проблематични при разпространението на инфлуенца по птиците.

Изследователи от Wageningen Bioveterinary Research (WBVR), намиращи се в Лелистад, Холандия, откриха, че зеленоглавите патици, които са високорисков вид за разпространение на инфлуенца по птиците, посещават зоните за свободно отглеждане на птици в фермите.

Дейността почти винаги е била изолирана за периода между залез и изгрев, особено от ноември до февруари, когато мигриращите птици са най-активни.

Известно е, че дивите птици са естествен резервоар на вируса на птичия грип. Експертите смятат, че домашните птици се заразяват чрез орално приемане на замърсени изпражнения от диви водоплаващи птици или чрез замърсена с изпражнения питейна вода.

Поради това е от изключителна важност дивите водолюбиви птици да се държат извън стопанството, особено по време на миграция.

След 2003 г. Европейският съюз създаде сложна система за докладване и вземане на проби, която проследява въвеждането и движението на ниско- и високопатогенна инфлуенца по птиците (съответно LPAI и HPAI).

Изследване на движенията на птиците

Използвайки данни, проследени в тези ферми, д-р Армин Елберс, изследовател по епидемиология, WBVR, може да види, че фермите, които са били в рамките на 500 метра от резервати за диви животни или водни тела, са тези, които имат по-голяма вероятност за въвеждане на вируса LPAI, от които някои форми могат бързо да мутират до високопатогенна разновидност.
Данните също така разкриха, че 75 процента от въвеждането на вируса LPAI в Холандия е във ферми за свободно отглеждане на животни с достъп на открито. Една ферма е ударена 10 пъти. Поради това беше важно да се гарантира, че дивите птици не влизат в тези ферми.

В първата фаза на своето изследване Елберс и неговият екип наблюдаваха фермата, която беше ударена 10 пъти с оборудване за видеокамера, записвайки 24 часа на ден в продължение на цяла година.

Преглеждането на кадрите беше невероятно много работа, но Елбърс казва, че си е заслужавало, тъй като той е получил много добра представа за видовете птици, които са посещавали тази ферма.

Докато чайките бяха основните посетители през зимния период на фермата през деня, през нощта стадата зеленоглави патици идваха, за да се установят на открити площи и водни басейни, където птиците се движеха през целия ден.

Известно е, че зеленоглавите патици са вектори на инфекциозни болести по животните, особено птичия грип, казва Елберс.

Лазерите като възпиращи средства
Летищата вече използваха лазери, за да плашат дивите птици. Така че това беше очевиден избор за фермерите. Но никой не е провел проучване във фермата. По този начин учените не бяха сигурни, че ще работи.

Почти никакви диви патици не посещаваха фермата, когато лазерът работеше. Всъщност лазерът е предотвратил въвеждането в 99,7% от времето, казва Елбърс. Посещенията от други диви птици също бяха ефективно намалени от лазера.

Но дали лазерът е безопасно и ефективно решение? Steinar Henskes, основател на Bird Control Group и разработчик на лазера, вярва, че е така. Лазерът има обхват от 800 метра до един километър и покрива 360°. Проектира се върху зоната, която ще бъде защитена. Птиците възприемат лазера като физическа опасност и отлитат, казва Хенскес.

Броят на лазерите, необходими във фермата, зависи от това дали има препятствия, като хамбари и дървета. Обикновено един до три лазера са достатъчни, но колкото повече препятствия има, толкова повече лазери ще са необходими.

Лазерите могат да работят със слънчева енергия или да работят на ток. Той се свързва с приложение чрез Bluetooth.

Особено хубавото на лазера е, че е безшумен, така че не пречи на съседите. И птиците не привикват към него, както привикват към други възпиращи средства, като шумови оръдия.

Bird Control Group в момента е в процес на получаване на лиценз на Регулаторната агенция за борба с вредителите (PMRA) за Канада.

Въпреки че има други възпиращи средства, достъпни за фермерите, които имат проблем с мигриращите птици във фермата, Кристофър Шарп, биолог по управление на популациите от Канадската служба за опазване на околната среда и изменението на климата в Канада, казва, че повишаването на биосигурността винаги трябва да бъде първият курс на действие.

Първоначалните стъпки трябва да бъдат контролиране на движението на хора и превозни средства и елиминиране на достъпа на диви птици до стопански постройки и водоснабдяване. Sharp препоръчва премахване на стояща вода и разпиляно зърно, което може да привлече диви птици.

В допълнение към тези методи, Sharp предлага на фермерите да използват огради и подвижни кошари, за да предотвратят прекомерното движение на стадата на открито.
Центърът за здраве на животните в Британска Колумбия наблюдава лебеди тромпетисти от 20 години и наскоро разшири тестовете си, за да включи птичи грип.

Мониторинг на движението

Прозорците на миграция са доста добре дефинирани за конкретни видове. Следователно наблюдението на движението представлява друга възможност за минимизиране на взаимодействията.

Виктория Боуз работи като патолог по птиците в Центъра за здравеопазване на животните към правителството на провинцията в Британска Колумбия.
Ученият е част от екип, който наблюдава диви мигриращи птици, като лебеда тромпетист.

Центърът за здраве на животните следи лебедите тромпетисти от 20 години и редовно ги изследва за отравяне с олово. Те разшириха това тестване, за да включат инфлуенца по птиците. По този начин лебедът действа като страж, който предупреждава изследователите за движението на LPAI и HPAI.

„Голямото ни безпокойство в момента е, че всичко изглежда идентично с това, което се случи през 2014 г.“, казва Боус, имайки предвид движението на HPAI (H5N8) през Корея и Япония в пр.н.е. „Но това, което е много интересно е, че с това откриване, това стана почти несъбитие, защото индустрията имаше всичко на място, за да се постави под карантина.“

Тази история почти не се появи в новините. Това, което попадна в заглавията, беше, когато същите мигриращи птици се преместиха в Минесота през април 2015 г. „Но за мен голямата история е как нашата индустрия, която беше най-гъсто населената зона за производство на птиче месо с множество стоки в цяла Канада – как да получим само 11 случая?” Боус казва.

Отговорът, обяснява тя, е готовността. Bowes предлага индустрията да следи B.C.

„Всички си мислим, че ще ни удари отново“, казва тя. „Гледам тези лебеди тромпетисти като добър източник на данни за наблюдение, както и като възможно въведение.“

По числата
Учени от университета и изследванията на Вагенинген в Холандия анализираха данни за разпространението на инфлуенца по птиците и след това изпробваха лазер за възпиране на диви птици от кацане близо до обори за птици.

Ето някои акценти от тяхната работа.

75 процента от въвеждането на вируса на LPAI в Холандия е във ферми за свободно отглеждане на животни с достъп на открито. 10 е колко пъти една птицеферма е била засегната от LPAI.

Чайките бяха основните посетители на наблюдаваната птицеферма през зимните дни.
Патиците, които са високорисков вид за разпространение на инфлуенца по птиците, са били най-честите посетители през нощта.

99,7 процента е нивото на превенция на лазера срещу посещенията на диви патици в свободната зона.

96 процента е нивото на превенция, осигурено от лазера срещу посещения на други диви птици в диапазона между изгрев слънце и 10:00 сутринта.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg