Феромон за малка зимна педомерка – OPEROPHTHERA BRUMATA

Феромон за малка зимна педомерка
Феромон за малка зимна педомерка

Малка зимна педомерка

Малката зимна педомерка е доста опасен вредител и нанася много щети. Намножи ли се в по-големи количества, опустошава цели дървета. Напада повече от 70 вида растения – овощни, горски, че и розите даже. От овощните най-често страдат черешата, сливата, ябълката, крушата, кайсията.

Малка зимна педомерка
Малка зимна педомерка

Педомерката е пеперуда, но женската и мъжката се различават помежду си. Мъжката е с нормално развити предни и задни крила, а женската има само зачатъци на крила и не лети. Но не пеперудите вредят, а техните гъсенички. Женската снася яйцата си в самото начало на зимата /оттам и зимна/ по клоните, където те остават да зимуват.
Много са издръжливи на студ. Със затоплянето на времето гъсеничките започват да се излюпват, придвижват се по клонките и пъпките, като се огъват така, както се мери с педя /затова й казват педомерка/. Скоро прегризват пъпките, вмъкват се в тях и се хранят със съдържанието им.
После излизат оттам и се хранят с листата – обвиват ги по двойки с паяжини и ги изгризват, оставяйки само дебелите им нишки. Гъсениците не се излюпват едновременно, а в един по-дълъг период и нападат цветове и плодове.

Източник: nabore.bg

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg