Феромон за златозадка- Euproctis chrysorrhoea

Феромон за златозадка
Феромон за златозадка

Феромон за златозадка

Златозадка е разпространена навсякъде в България и гъсениците и увреждат почти всички овощни дървета и много горски видове, но “обожава” ябълката и крушата.

Възрастното насекомо е дребна пеперуда. Крилата са бели, с копринен оттенък, понякога върху предните има черни петънца. Коремчето е покрито с къси кафяви власинки и завършва с туфичка от златисти космици, които са много по-плътни при женските индивиди. Възрастната гъсеница има тъмносив цвят, с две червени надлъжни линии по гърба, а от страни на тялото с по една бяла прекъсваща се линия. На деветото и десетото членче се намира по една оранжево-червена брадавичка. Тялото е силно окосмено с дълги жълто-кафяви космици, събрани в кичурчета, които излизат от брадавички.

Златозадката зимува като гъсеница от трета възраст в оплетени зимни гъсенични гнезда, обхващащи няколко повредени листа и силно обвити с белезникавосцва паяжина. Гнездата са прикрепени здраво по върховете на младите леторасли, от които се отделят много трудно с ръка. Понякога гнездата достигат големината на малък юмрук и се забелязват отдалече след листопада.

Източник: agronet.bg

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg