Хлебарките – странни и интересни създания

Ще ви запознаем с малко факти за хлебарките, които са интересни и малко познати.

1. По-голямата част от хлебарките всъщност не са вредители.

Какъв образ предизвиква у вас думата “хлебарка“? За повечето хора това е тъмен, мръсен градски апартамент, който гъмжи от хлабарки. В интерес на истината, много малко от всички 4000 вида хлебарки на планетата, едва 30, се подслоняват в жилищата на хората. Повечето видове хлебарки обитават гори, пещери, дупки. Далеч от хората и техните домове.

2. Хлебарките могат да ядат почти всичко и могат да оцелеят без храна много дълго време.

Хлебарките са чистачи. Повечето от тях могат да похапват почти всичко – сапун, грес, лепило, кожа, подвързии, че дори и коса.

По-лощото е, че една хлебарка може да оцелее забележително време без храна. Някои видове могат да живеят около 6 седмици без да са приели някаква храна. Точно поради тази причина хлебарките, които виждаме у дома са трудни за контролиране. В природата една хлебарка има важна роля, като консумира органичните отпадъци.

3. Хлебарките обитават Земята стотици милиони години.

Ако можеше да се върнем в ерата на динозаврите лесно щяхме да забележим хлабарки да излизат от дънерите на дърветата, да пълзят по камъните в праисторическите гори.Модерната хлебарка се появява преди около 200 милиона години.

4. Хлебарките обичат да чувстват допир.

Една хлебарка обича да чувства допир по протежение на тялото си. Точно по тази причина те търсят пукнатини и пространства, които наистина ще ги притиснат качествено. Най-малката германска хлабарка може да се провре в цепнатина, колкото една стотинка.

5. Хлебарките мътят яйцата си в торбички или капсули наречени oothecae.

Хлебарката защитава яйцата си, като ги обгръща в дебел защитен калъф. Немската хлебарка може да събере 40 яйца в един калъф, зокато по-големите американски хлебарки събират едва 14. Женската хлебарка може да снесе множество яйца през живота си.

6. Хлебарките могат да живеят в продължение на седмици без главата си?

Звучи лудо, но учените изучават все още този феномен. Когато се премахне главата на една хлебарка, една или две седмици те все още реагират все едно са живи. Оказва се, че главата за една хлебарка не представлява важен орган, за да живее.

7. Хлебарките притежават завидна бързина.

Всеки, който има хлебарки в дома си може да ви каже, че хлебарката тича наистина бързо, когато се светнете лампата. И като се казва бързо се има предвид наистина бързо. Хлебарката открива приближаваща заплаха като усеща промените във въздушните течения.

Най-бързият старт на една хлебарка е само 8.2 милисекунди. След като всичките и крака са вече в движение могат да спринтират с 80 сантиментра в секунда. Наистина са почти неуловими. Затова и съветът ни към вас е да се обърнете към нашите специалисти, за да ви помогнем професионално с изтребването им.

Истината е, че борбата с хлебарките не бива да бъде еднопосочна, т.е. да говорим само за тяхното изтребване. Би трябвало да се обърне внимание и на предотвратяването на тяхното появяване. Една хлебарка е винаги активна и гладна. Готова е на всичко да си осигури комфорта на вашето жилище. Нека ние се погрижим за този проблем, консултирайте се с нас. Очакваме Ви.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg