Осата – опасно или полезно зло?

Осите могат да бъдат разглеждани като полезни насекоми, които помагат за контролирането на други вредители и почистване от вече мъртви насекоми.

Те може да действат и като опрашители, но като цяло се разглеждат като досадни вредители и заплаха за здравето на човека.

Много хора имат истинска фобия от оси, като в някои случаи напълно основателна. Ужилването от оса е неприятно, но за някои то може да се окаже фатално.

Способността на тези насекоми да жилят повече от веднъж ги прави опасни за някои хора, защото може да доведе до смърт. Първият регистриран смъртен случай след ужилване от оса е от Египет, около 3000 г. пр. н. е.

Най-доброто лечение след ужилване от оса за хора, които не са алергични е да се измие мястото със сапун и да се приложи антихистаминов препарат. Отровата на осите е сложна смес и може да произведе два вида алергични реакции: респираторна обструкция или състояние, известно като синдром на анафилактичен шок.

Това предизвиква съдов колапс – дишането става плитко, пулса е слаб, обилно изпотяване и човек бързо губи съзнание. Смъртта от ужилване от оса е бързо, 66 процента от хората умират в рамките на един час след ужилването.

В Европа съществуват около 11 вида оси, като могат да бъдат отличени два вида: обикновената оса и германската оса.

Обикновената оса спи зимен сън в сгради или под земята, а германската в кухини на дървета, далеч от сградите.
Най-добрият начин за унищожаване на осите е да бъде унищожено гнездото им, макар че то е трудно за намиране.

Заради високата смъртност, необходимостта да се контролират осите се увеличава, особено през летните месеци, когато гнездата за най-големи. Исторически погледнато, съществуват девет основни начина за прилагане на този контрол:

– умъртвяване на зимуващите кралици
– унищожаване на гнездата им
– инсектицидни капани
лампи за насекоми
– превантивни мерки
контакт с инсектициди
– биологичен контрол
– интегриран контрол над осите

Свържете се с нас, за да ви консултираме и предложим най-доброто решение на проблем с оси. 

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg