Вирусът Зика – Все по-голям риск от разпространение в Европа

За пореден път този вирус е гореща тема. В действителност, много спортисти за отказали да се състезават на олимпиадата в Рио заради епидемията от Зика, която понастоящем е засегнала Бразилия.

По същата причина, от август насам, всички събрани кръводарявания в САЩ се тестват за вируса преди да бъдат използвани.

Вирусът Зика е член на семейството на вируса Flaviviridae и рода Flavivirus. Той се разпространява чрез активния през деня комар Aedes (вирусът се разпространява от женския комар, който хапе, за да се храни с кръв). Този вирус е член на семейството на същите вируси като Денга или жълта треска.

Вече е разпространен в Азия и Африка (открит е в Уганда през 1947 година), а наскоро се появява и в Централна и Южна Америка (през 2015 година, в много южноамерикански страни, включително Бразилия, са заразени близо 1,5 милиона души).

Заболяването се проявява от три до дванадесет дни от ухапването от насекомото носител с различни симптоми, подобни на тези на острата тропическа треска или Чикунгуя, които се причиняват от същия комар – повишена температура, главоболие, кожни обриви, умора, мускулни и ставни болки.

Този вирус, за който все още няма лечение или ваксина, провокира само някои от симптомите при хората, които са заразени.

От друга страна, в плода на заразена майка, той причинява сериозни увреждания и малформации, което води до умствени проблеми в развитието на детето. В някои случай, вирусната инфекция се свързва с развитие на синдром на Гилен-Баре, която представлява постепенна и влошаваща се парализа, която засяга дихателните мускули.

Разпространението на болестта е тясно свързана с неговия носител – комарът.

Насекомото, носещо вируса е женски комар – Aedes. Комарът лесно може да бъде разпознат по черните и бели ивици по краката си. Видът, който е способен да предава вируса Зика е “Aedes aegypti”, с произход от Африка. Aedes albopictus (тигров комар, родом от Азия) също може да се окаже носител на вируса Зика. Те вече пренасят тропическа треска и Чинкунгуня.

Необичайното при тези два комара е, че те хапят и през деня. Тези два вида снасят яйцата си в много малко количество вода, като са достатъчни само няколко милилитра. Традиционните предпазни мерки са частично ефективни, защото много водни места остават нетретирани. Единствената ефективна превенция, при липса на ваксина и лечение, е да се предпазите от ухапване. Женският комар се заразява с вируса Зика, докато се храни с кръв от заразен човек.

Вирусът се развива в насекомото без да му оказва влияние. Следващия път, когато то хапе човек, освобождава вируса в неговата кръв. Сиптомите се проявяват от 3 до 12 дни след ухапването, като през този период от човека могат да се заразят и други комари. Ето защо хората, които са заразени с Зика трябва да бъдат предпазвани от ухапване отново, за да се прекъсне цикъла на предаване на вируса.

Риск от разпространение в Европа

Според Европейския офис на Световната здравна организация, рисъкт от разпространие на вируса Зика в Европа е от лек до умерен. Двата основни фактора, които ще имат решаващо значение за разпространението на Зика в Едропа са:

– Георграфските области на разпространанение на двата вида комари в Европа (виж фигура 1 и 2).
– Вероятността тези два комара да са ухапали хора, заразени с вируса, които наскоро са пътували в страни, където епидемията е налице (Бразилия, например).

Фигура 1
Фигура 1
Фигура 2
Фигура 2

В момента епидемия от вируса Зика в Европа няма, въпреки наблюдаваното наличие и разширение, което паказват картите. Въпреки това, се счита, че рискът е висок в зоните, където Aedes aegypti – основният приносител на Зика, се разпространява бързо. Aedes albopictus се разпространява по-бързо в Европа, най-вече в района на Средиземноморието, въпреки, че се смята, че този вид е вторичен носител на Зика.

Въпреки това, този вид се разширява бързо географски, което е сериозен рисков фактор за разпространението на Зика.

Ролята на Пест контрол фирмите за превенция разпространението на тигровия комар.

Различните видове комари, които пренасят Зика се множат бързо в Европа. Скоростта на придвижване днес прави переспективата за разпространение на вируса и в Европа съвсем реална. За разлика от другите видове комари, които се нуждаят от големи водни площи, за да се множат, ларвите на двата вида тигрови комари са в състояние да се развият напълно само в милилитри вода. В момента се обработват професионално домовете на хората, паркове и градини.

Пест контрол фирмите биха могли да участват в този процес на две нива:

– В предотвратяването на разпространението на тези два вида тигрови комара в градовете, където се провеждат съвместни кампании в публична или частна собственост.
– В контролиране на тези два установени вида тигрови комари и по-специално чрез водене на война срещу ларвите върху публична или частна собственост.

Включването на фирми за пест контрол в управлнението на този проблем на общественото здраве е едновременно логично и дава гаранция за ефективност и безопасност на населението на Европа.

Dr. Romain Lasseur

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg